Hoe het is om te werken als butler op een 6 sterren cruiseschip

Nehad Popovic, 36, heeft tijdens zijn werk op het schip in zijn privé Scenic-helikopter over arctische landschappen gevlogen.
Podiumverduistering

  • Nehad Popovic is een butler op een luxe zessterrencruise met 200 passagiers, de Scenic Eclipse.
  • Het schip reist naar verre oorden zoals de Arctische en Antarctische wateren en heeft een eigen onderzeeër.
  • Popovich werkt telkens vier maanden op het schip en neemt daarna twee maanden vrij.

Dit essay is gebaseerd op een gesprek met Nehad Popovic, de cruisebutler van de Scenic Eclipse. Bewerkt voor lengte en duidelijkheid.

Ik werkte als ober in een café in mijn woonplaats in Servië toen ik een van mijn schoolvrienden tegenkwam die stewardess was op een oceaanstomer.

Na het horen van haar avonturen, was ik verslaafd. Ik begon na te denken over het leven in het water. Sindsdien reis ik als cruisebutler onder meer naar de Arctische en Antarctische bestemmingen.

Scenic Eclipse is een luxe ontdekkingsvaartuig met zes sterren dat plaats biedt aan maximaal 200 gasten.
Podiumverduistering

Ik begon als stewardess op sprookjesachtige riviercruises door Europa

In september 2014 solliciteerde ik bij Scenic Luxury Cruises and Tours om restaurantmanager te worden op hun riviercruises. In oktober ben ik aangenomen.

Voordat ik in maart aan boord kon, moest ik slagen voor de SCTW-training van de maritieme industrie: een intensieve vijfdaagse training in eerste hulp, brandbestrijding en veiligheid. Het bedrijf betaalde mijn cursusgeld en toen ik eenmaal geslaagd was, was ik klaar om aan boord te gaan.

In maart 2015 ben ik begonnen met het coördineren van riviercruises voor Scenic Luxury Cruises and Tours. Elke ochtend op het werk kon ik wakker worden in een andere stad of land.

Met rivierboten konden we in ruim twee weken van Amsterdam naar Boedapest reizen. De riviercruiseroutes voeren door dorpen en kastelen op het platteland van Europa die eruit zagen als iets uit een sprookje.

Door van manager naar butler te gaan, kreeg ik meer kansen

Na twee jaar als stewardess te hebben gewerkt, werd ik gepromoveerd tot cruisebutler. Als administrateur ben ik opgeleid in zilverdienst. Maar toen ik als butler werkte, moest ik de behoeften van de gasten een stap voor blijven en er alles aan doen om een ​​geweldige ervaring te creëren.

Om cruisebutler te worden, heb je ervaring nodig met werken op een luxe hotel of schip. Ik werd opgeleid door andere butlers op de riviercruises en genoot van alles wat ze me leerden.

In mei 2021 verruilde ik de rivieren van Europa voor de open oceaan en werd ik cruisebutler op de Scenic Eclipse.

Nu werk ik aan een luxe zessterrenjacht Discovery

Scenic Eclipse is een zessterren Discovery-schip dat onder andere naar de Noordpool en Antarctica vaart. Een enkeltje kan tot $ 150.000 kosten voor een 30-daagse reis naar het noordpoolgebied, maar de prijzen beginnen bij ongeveer $ 30.000 per persoon.

Uitzicht op het arctische landschap vanuit een bubbelbad op het dek van de Scenic Eclipse.
Podiumverduistering

De rivierboten waar ik op had gewerkt waren luxueus, maar ik stond versteld toen ik op de Scenic Eclipse stapte.

Er zijn vijf restaurants aan boord, waaronder een Frans fine dining restaurant met champagnebar. Er zijn ook twee helikopterplatforms, een privéonderzeeër en een helikopter voor gasten.

Elke gast heeft een butler. Er zijn acht butlers en één hoofdbutler aan boord. Ik houd toezicht op maximaal 10 suites en zorg voor 20 mensen per cruise.

Media niet ondersteund door AMP.
Tik voor volledige mobiele ervaring.

Ik breng vier maanden op het schip door, daarna heb ik twee maanden vakantie.

Elke gast heeft een butler met 24-uurs service

Bij Scenic Eclipse is de butlerservice 24/7 beschikbaar. We werken in ploegendiensten, dus als ik om 21.00 uur klaar ben, begint een andere butler met de nachtdienst. Ik werk van acht tot tien uur met een lunchpauze.

Mijn wekker gaat rond 05.30 uur. Na een kopje koffie bij het bemanningsslachtoffer, bezorg ik het roomservice-ontbijt aan de suites die het besteld hebben.

Terwijl mijn gasten het schip verlaten voor excursies, vul ik hun mini-bars bij en pak hun kleren in. Ik regel restaurantreserveringen voor hen aan boord of organiseer helikopter- of onderzeeboottochten. Ik zorg er ook voor dat hun suite onberispelijk is en dat er vers fruit of een bepaalde cocktail op hen wacht.

Een van de twee helikopterplatforms op Scenic Eclipse en zijn privéhelikopter.
Podiumverduistering

‘S Avonds bied ik een turndownservice aan. Ik dim de lichten, zorg ervoor dat hun reisschema voor de volgende dag op het tv-scherm staat en laat iets lekkers achter.

Voor jubilea of ​​verjaardagen laat ik bloemen achter. Ik vind het leuk om de reacties van de gasten te horen als ze hun cadeaus ontdekken.

Tijdens mijn middagpauze verlaat ik het schip met vrienden van de bemanning om te genieten van lokaal eten of een cultureel erfgoed te bezoeken. Als we ‘s nachts voor anker liggen, ga ik ‘s avonds uit eten of wandelen. Op zee hang ik met collega’s rond in de bemanningsmessing.

De afgelopen 2 jaar ben ik van het mediterrane eiland Madeira naar de wildernis van Antarctica gereisd

Mijn beste dag op het schip was mijn eerste reis naar Antarctica. Tijdens het varen tussen de ijsbergen braken twee walvissen door de zijkant van de boot. Het was magisch.

Media niet ondersteund door AMP.
Tik voor volledige mobiele ervaring.

Ik heb in de Scenic Eclipse-helikopter over Antarctica gevlogen, wat onvergetelijk was. Het uitzicht op het ruige landschap was geweldig.

Ik was ook uitgenodigd om mee te doen aan een van de poolduiken met de onderzeeër van het schip. Terwijl we onder de golven zonken, scheen lichten aan de zijkant van de onderzeeër op een school kleine transparante vissen, waardoor een regenboogachtig effect ontstond. Het was surrealistisch.

De privéonderzeeër van Scenic Eclipse voor gasten.
Podiumverduistering

De cruise is all-inclusive, dus ik verwacht geen fooien, maar die krijgen we wel. Mijn echte beloning is echter de feedback van gasten die zeggen dat ik heb geholpen een onvergetelijke herinnering te creëren – dat is mijn favoriete onderdeel van het werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *