Een retro Linux-gaming-pc bouwen – Deel 26: komt live naar je toe

Terug naar deel 1: Junkduiken

Vervolg van deel 25: Quantum Axcess

Ik heb nu verschillende keren enkele van mijn ervaringen met Knoppix genoemd, wat me ertoe aanzette om te kijken of ik de originele cd-r-schijf die ik gebruikte nog kon vinden. Het bleek dat Knoppix 3.4, uitgebracht in mei 2004, me als kind zo geobsedeerd had, waardoor ik een paar van mijn eerste stappen in een grotere wereld zette. Niet alleen dat, maar de cd-r waarop het is geschreven, leest nog steeds, zelfs na al die jaren. Gezien de volatiliteit van dergelijke media verbaasde dit me.

Knoppix, genoemd naar zijn maker Klaus Knopper uit Duitsland, is een afgeleide van Debian die rond de millenniumwisseling een pionier was in de moderne Linux live media-ervaring. Hoewel de eer om de eerste Linux live-cd te zijn bijna tien jaar eerder naar Yggdrasil gaat, was het Knoppix die echt liet zien hoe krachtig en efficiënt Linux kon zijn van een cd naar de massa. In feite kan alles wat Knoppix bereikt, het beste worden omschreven als geen klein wonder.

Het systeemgeheugen raakt op met een RAM-module en het feit dat Knoppix niet eens terugdeinst voor mijn schamele 512 MB RAM is behoorlijk indrukwekkend. Als toevoeging aan deze prestatie was de meeste van mijn hardware gelokaliseerd en geconfigureerd zonder dat ik hierom hoefde te vragen. De enige uitzondering hierop was de DRI-module voor mijn Rage 128 Pro grafische kaart die niet standaard was geladen, maar dit kon eenvoudig worden verholpen door de opstartoptie “knoppix xmodule=r128” door te geven bij het opstarten.

Gebrek aan schijfruimte dwong me om selectief te zijn bij het installeren van Red Hat Linux 7.3 op mijn harde schijf, wat betekende dat ik gewoon vasthield aan de standaard Gnome 1.4-desktopomgeving en de applicaties die erin stonden. Als zodanig bleek het opnieuw leren kennen van KDE 3 een traktatie. Versies ervan zijn hier opgenomen KAtomic, KAsteroïden, KBslagschip, KBounce, KMahjongg, KrommingEn KSokoban. Er is ook plezier, zij het soms uitstel De aardappelman software spel.

Naast de gebundelde KDE-spellen waren er enkele bekende gezichten. Het stond op de cd Aas van pinguïns Kaartspelsuite zoals ook te zien in 100 geweldige Linux-spellenen ik kon eindelijk spelen en de definitieve versie 1.0.0 winnen Bevroren bubbel die weigerde voor mij te bouwen op Red Hat Linux. Level 70 bewees opnieuw zijn kracht, hoewel ik deze keer meer tijd besteedde aan het aanpakken van het laatste level van het spel. Misschien moet niveau 70 worden verplaatst naar het voorlaatste niveau.

Een andere favoriet in Knoppix 3.4 is iMazeeen pseudo-3D client/server deathmatch-game geïnspireerd door MIDI doolhof voor de Atari ST. Samen met multiplayer, iMaze zelfs sportondersteuning voor computergestuurde bots genaamd ninja’s door het gebruik van een aparte app, die laat zien dat zelfs smileys eng kunnen zijn. Er is gewoon iets sinisters aan hun suikerzoete gezichten die het primitieve landschap van een niveau besluipen, ook al blijven ze aan de randen hangen.

Andere games op de schijf zijn onder meer; GNU Schaken, gTans, netris, XGevecht, XBoard, XBoing II, XGalaga, XKoulesEn XSkat. Het bestaat ook Het oog van de havik, die bijna net zo goed loopt als ik me herinner. Ze zitten in een soortgelijke boot Chroom BSU wat bij het opstarten een zwart scherm opleverde. Het is duidelijk dat sommige games beter geschikt zijn voor live media-uitputting dan andere. Raadsel Ondertussen gaf het me I / 0-fouten, maar dat zou wel eens de CD-R kunnen zijn die eindelijk zijn leeftijd laat zien.

Nadat ik de 3D-versnelling had laten werken, besloot ik mijn gebruikelijke OpenGL-test uit te voeren door te laden Quake III Arena van de harde schijf, die zonder klachten startte. Ik kwam dezelfde grafische glitches tegen met schaduwen en markeringen op muren die ik had met Red Hat Linux 9, maar dit bewees zonder enige twijfel dat er een regressie was geïntroduceerd in de stroomopwaartse driver. Buiten dat Quake III Arena liep mooi van Knoppix.

Door deze kaskraker vroeg ik me af of ik eindelijk ook de ultieme release uit 2005 kon spelen Kubus, die eigenlijk ook goed van start ging. Geen grafische glitches waren duidelijk, hoewel de prestaties leken te lijden in vergelijking met de vorige Kubus verkeer dat ik aan het spelen was. Of dit kwam door hogere grafische vereisten in de nieuwste versie van de game of gewoon door het feit dat ik het vanuit een live-omgeving draaide, weet ik niet zeker.

Hoewel mijn voornaamste interesse in het spelen met Knoppix er een was uit nostalgie, kan het handig zijn om in de toekomst een latere Linux-distributie bij de hand te hebben met ondersteuning voor applicaties aan de andere kant van de glibc 2.3-grens. Dit is niet het enige compatibiliteitsprobleem dat mijn pogingen om bepaalde games aan het werk te krijgen in het verleden heeft gedwarsboomd, maar nadat ik eerder de mogelijkheid had afgewezen om een ​​van deze te starten, had ik plotseling een doorbraak.

Vervolg in deel 27: Verloren zielen

Terug naar deel 1: Junkduiken

Artikel overgenomen van GamingOnLinux.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *