‘E3 pleegde zelfmoord’, geen concurrentie van Summer Game Fest, zegt Geoff Keighley

Summer Game Fest-presentator en producer Geoff Keighley heeft suggesties ontkend dat de concurrentie van zijn rivaliserende evenement gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de annulering van de E3 van dit jaar.

Keighley lanceerde Summer Game Fest in 2020 nadat hij zich had afgesplitst van E3, waar hij eerder live-evenementen organiseerde in het Colosseum. Destijds zei hij dat hij “ongemakkelijk” was met de plannen van organisator ESA voor E3.

In een interview over de laatste aflevering van de VGC Podcast werd Keighley gevraagd wat hij vond van zijn reputatie in bepaalde uithoeken van het internet als “de E3-moordenaar”.

“Ik denk dat de E3 een soort van zelfmoord heeft gepleegd”, antwoordde Keighley. “Ik begrijp waarom mensen zeggen [SGF killed E3]maar ik denk dat we Summer Game Fest hebben gemaakt en ik Summer Game Fest heb gemaakt omdat ik de wielen van de E3-wagen zag vallen.

“Als iemand die van deze tijd van het jaar houdt… al twee decennia maakt E3 deel uit van mijn leven sinds ik een 15-jarig kind was. [From] de eerste E3 in 1995, ik ging naar elke show. Ik vond het geweldig en het bepaalde mijn zomer.”

Hij voegde eraan toe: “Het was zo opwindend voor mij en het was hartverscheurend om te zien dat het uit elkaar begon te vallen. Ik denk dat ze een relevantieprobleem hebben gehad en dan hebben ze de afgelopen jaren ook een participatieprobleem gehad.

“Dus ja, ik denk dat de vraag is: als we het Summer Game Fest niet hadden gedaan, wat zou er dan zijn gebeurd? Ik denk dat de boel deze zomer uit elkaar zou zijn gevallen.”

Na weken van speculatie werd E3 2023 in maart officieel geannuleerd, waarbij de nieuwe organisator ReedPop (het bedrijf achter PAX) beweerde dat het “gewoon niet de aanhoudende interesse wekte die nodig was om het uit te voeren op een manier die de omvang van de macht liet zien.” en de impact van onze branche.”

Sommige bedrijven, zoals Ubisoft, hebben zich eerder verbonden aan de E3 en hebben ervoor gekozen om hun eigen digitale evenementen te houden. Anderen waarvan wordt beweerd dat ze op de E3 zijn, zoals Sega en Tencent, lijken te verschijnen op Summer Game Fest.

Keighley reageerde echter op suggesties dat de annulering van E3 mogelijk is bespoedigd door uitgevers die besloten om naar Summer Game Fest te gaan, maar ontkende dat dit het geval was.

“Ik heb het gevoel eromheen. Het was triest voor mij dat we moesten besluiten om opnieuw te beginnen en iets nieuws te maken, maar we deden het in samenwerking met de uitgevers, en onze Summer Game Fest-partnerlijst veranderde helemaal niet met de annulering van E3 dit jaar, ” hij zei.

“Iedereen met wie we samenwerken, werkt al maanden rond Summer Game Fest. Er was dus een wereld waar Summer Game Fest en E3 naast elkaar zouden bestaan ​​en we hadden veel gepraat [E3 organiser] ReedPop over die mogelijkheid omdat ze veel meer gericht waren op een groot handels- en consumentenevenement, en dat is niet wat we deden met Summer Game Fest.”

Op de vraag hoe hij zich voelde toen het leek alsof Summer Game Fest en E3 zouden strijden om dezelfde reeks nieuwe game-aankondigingen, voegde Keighley eraan toe: “Ik bedoel, we hebben het nooit echt zien aankomen.

“E3 werd geannuleerd in 2020 nadat ik met pensioen was gegaan vanwege de pandemie, en ik begon Summer Game Fest thuis in een logeerkamer, niet eens wetende wat ik echt aan het doen was – we probeerden gewoon een manier te vinden om nieuws te brengen naar de fans.

“En dan, weet je nog, was er de digitale E3 die ze in 2021 deden, wat een beetje hun poging was om, denk ik, iets te doen dat lijkt op wat we deden. En toen gebeurde het vorig jaar niet, het gebeurde dit jaar niet. Dus ja, ik heb me nooit echt competitief gevoeld met E3, we hebben iets anders gedaan. We concentreerden ons op een grote live digitale uitzending.

“Ik denk dat er in 2021 misschien een beetje concurrentie was tussen wat we deden en wat E3 deed.

“Dit jaar dacht ik dat we een redelijk plan hadden, dat we deden wat we deden met een grote show in het YouTube Theater en ons Play Days pers- en influencer-evenement dat een beetje gesloten is, en de E3 zou er een grote handel van maken. show in LA Convention Center met consumentenevenement.

“En ik dacht altijd dat het waarschijnlijk te ambitieus was voor wat ze dit jaar van plan waren, maar ik had zoiets van ‘cool, als ze het kunnen, geweldig.’ We hebben de data uitgewerkt zodat het zou zijn na wat we deden met Summer Game Fest.

“Nou, ja, ik zag het niet echt als competitief – ik twijfelde aan de levensvatbaarheid van hun plan, maar als de industrie dat wilde en het wilde steunen, denk ik dat mensen beide hadden kunnen doen. Er waren een paar bedrijven die speelden met het idee om hun game bij ons aan te kondigen en die vervolgens op de E3 door consumenten te laten spelen.

“Het is geweldig dat het zo is verlopen, en ik denk dat het voor veel fans zo’n achtbaan was dat ze E3 terug wilden.

“En de opmerkingen die altijd moeilijk te zien zijn, zijn wanneer mensen zeggen ‘breng E3 terug’ en dat suggereert op de een of andere manier dat Sony’s evenement beter zou zijn als het deel uitmaakte van E3 of zoiets. En het is gewoon de E3 die we allemaal kennen en waar we van houden, en waarmee we zijn opgegroeid – het is echt geen E3 geweest in zeven of acht jaar.”

De live kick-off van het Summer Game Fest vindt plaats op 8 juni om 12.00 uur. PT / 15.00 uur ET / 20.00 uur BST.